Ce este fotografia digitală ?

Din cele mai vechi timpuri omul a dorit să vadă reprezentarea sa ori a obiectelor și ființelor care îl înconjoară. Picturile rupestre sunt o mărturie evidentă a acestei dorințe. Fotografia este una dintre cele mai răspândite și accesibile modalități de punere în practică a acestui deziderat. Natural, nici fotografia - fie că o considerăm artă, meșteșug sau hobby - nu a scăpat de atributul "digital".

Trecerea la tehnologia foto digitală are câteva avantaje indiscutabile. Un prim considerent este acela că, odată ce imaginea a fost preluată, ea este disponibilă într-un format universal care o face foarte ușor de utilizat sau de distribuit. De exemplu, o poți insera imediat într-un procesor de text sau o poți trimite unui prieten ca mesaj de e-mail. Ca să nu mai vorbim de faptul că o poți pune pe o pagină de Web unde poate fi văzută de toată planeta. Apoi, o fotografie digitală poate fi preluată într-un program pentru editare a imaginilor și poate fi îmbunătățită.

Alte câteva motive importante pentru trecerea la fotografia digitală ar mai putea fi:
o economia de bani realizată prin eliminarea cheltuielilor cu filmele (achiziționare și developare);
o posibilitatea de a vedea imediat poza;
o posibilitatea de a vizualiza și, eventual, de a corecta poza înainte de a o pune pe hârtie;
o eliminarea substanțelor chimice pentru prelucrarea fotografiilor.

Există numai puncte
O fotografie digitală (în lumea computerelor i se spune adesea imagine) este compusă dintr-o mulțime de puncte care constituie elementele imaginii și care sunt denumite, în lumea digitală, pixeli. Primele imagini folosind această tehnologie au fost realizate încă din antichitate: mozaicurile. De atunci, am mai evoluat și ne-am digitizat.
Pentru a prelua, stoca, prelucra, afișa și tipări o imagine, computerele o descompun într-un mare număr de puncte. Cum anume se face acest lucru vom vedea în articolul despre camerele digitale. Pentru fiecare punct în parte se memorează culoarea și luminozitatea. Această metodă de a adresa puncte individuale dintr-o rețea se numește maparea biților (bit mapping) iar imaginile digitale mai sunt denumite și hărți de biți (bitmap).
Una dintre limitările ochiului omenesc este aceea că nu poate să distingă detalii sub o anumită dimensiune. Deși această dimensiune este diferită de la individ la individ (și chiar de la o zi la alta pentru același individ), se poate considera ca valoare medie cea de 80 puncte/centimetru sau 200 puncte/inch. Dacă o imagine este compusă din puncte mai mici decât această valoare, ea va apărea ca tonuri continue pentru ochiul omului. Pe acest fapt se bazează, de câteva sute de ani, tipografii: orice imagine tipărită pe hârtie este compusă din mici puncte de cerneală , la rezoluții cuprinse între 70 și peste 300 puncte/inch.
Deci, dacă o imagine digitală are o rezoluție prea mică, vom "vedea" punctele din care este compusă. Dacă mărim mult o imagine digitală, fiecare pixel va deveni un pătrat cu o singură culoare și vom obține un efect numit "pixelizare".

Dimensiunile unei imagini pot fi date fie în pixeli (de exemplu, 1200 x 1600 pixeli), fie ca număr total de pixeli pe care îl conțin (1200 x 1600 = 1,92 milioane pixeli sau megapixeli). În principiu, o imagine digitală este mai bună dacă este mai mare deoarece pixeli mai mulți și mai mici produc detalii mai bune. Însă trebuie păstrată o măsură: cu cât imaginea este mai mare, cu atât și fișierul în care o stocăm este mai mare. În multe cazuri (cum ar fi pozele pentru Web) nu este nevoie de imagini de dimensiuni mari.

Am vorbit ceva mai sus despre rezoluția imaginii. Termenul "rezoluție" a apărut la începuturile lumii calculatoarelor pentru a descrie ecranele. Dar apariția fotografiei digitale a introdus în domeniu un grup de oameni pentru care termenul rezoluție are cu totul altă semnificație. Pentru fotografi, rezoluția descrie capacitatea unui dispozitiv de a deosebi lini foarte subțiri și apropiate.

Majoritatea softurilor de prelucrare a imaginilor pot modifica dimensiunile și rezoluția imaginilor. Însă trebuie menționat că cele două mărimi (rezoluția și dimensiunea) sunt legate între ele. Deci, dacă mărim rezoluția unei imagini, programul va "crea" puncte noi ale imaginii pe care le va introduce între cele existente. Ceea ce înseamnă că, mărind excesiv rezoluția, vom deteriora calitatea imaginii.
Ce rezoluție să alegem pentru fotografii? Răspunsul depinde de scopul final. Pentru afișarea pe ecran (într-o pagină Web, de exemplu) este suficientă rezoluția de 72 dpi (dots per inch = puncte pe țol). Dacă vrem să tipărim imaginea pe o imprimantă laser, cel mai bine este să folosim rezoluția imprimantei. În cazul imprimantelor cu jet de cerneală - folosite de mulți fotografi pentru a-și pune munca pe hârtie - situația este ceva mai complicată. După afirmația producătorilor, imprimantele ink-jet de calitate au rezoluția de 1440 dpi. Dar nu te speria, nu trebuie să lucrăm cu asemenea valori. Pentru a tipări un punct al imaginii, imprimanta folosește 6 culori - ceea ce înseamnă că va tipări 6 puncte diferite. Iar 1440 împărțit la 6 înseamnă 240 - adică rezoluția cu care va trebui să lucrăm.

Camera obscură digitală
Să revenim puțin la fotografia clasică. Scopul ei final este fixarea unei imagini memorabile pe hârtie. Pentru asta, după ce artistul a făcut poza fiicei căreia i-a ieșit primul dinte, va intra cu aparatul de fotografiat în camera obscură. Aici el va scoate filmul din aparat, îl va developa și va face fotografiile pe hârtie. Desigur, în viața reală procedura este ușor mai laborioasă, dar nu detaliez.
În cazul fotografiei digitale, putem spune că echivalentul camerei obscură îl constituie un calculator și o imprimantă (nu pentru înăuntrul acestor echipamente este întuneric!). După ce am pozat, conectăm camera foto digitală la PC sau, mai bine, la un Mac și transferăm imaginile pe discul computerului. Apoi, cu programul specializat facem prelucrările necesare (tăieri, corecții de culoare și contrast, montaje, orice). În final, listăm fotografiile la imprimantă.

Pentru prelucrarea pozelor digitale nu se poate folosi chiar orice fel de computer. Mai întâi, el trebuie să dispunăde interfața pentru conectarea la camera foto. Tendința modernă este către USB pe platforma Intel și FireWire pentru Mac. În rest, nu strică o configurație "cu mușchi" deoarece prelucrarea imaginilor mari poate solicita intens toate resursele hard. Ca întotdeauna, cu cât memoria RAM, frecvența procesorului și discul hard sunt mai mari, cu atât mai bine. Important este ca interfața video să fie de bună calitate pentru a crește viteza, calitatea și fidelitatea imaginilor afișate pe monitorul de 21" (bine ar fi…). Dacă vrei să faci arhive pe discuri compacte, trebuie să ai și un inscriptor de CD-ROM.
Și în ceea ce privește imprimanta pretențiile sunt destul de ridicate. Cea mai decentă (ca preț și calitate) tehnologie este cea ink-jet. Pe piață se găsesc numeroase modele de imprimante cu jet de cerneală pe toate gusturile și conturile bancare - există chiar și imprimante specializate pentru fotografii.
Natural, toată fierăria menționată mai sus este destinată rulării programelor pentru preluarea, prelucrarea și imprimarea fotografiilor. În cele mai multe cazuri camera digitală este livrată cu un soft care permite vizualizarea imaginilor stocate în memoria ei și transferarea lor pe discul PC-ului. Evident, aceste softuri pot să ofere și multe alte funcții - inclusiv de corectare a pozelor.

Dar de-abia după ce ai pozele pe disc începe distracția. Există mii și mii de programe pentru tot soiul de lucruri și lucrări - pentru vizualizarea imaginilor, pentru catalogarea lor, pentru prelucrarea lor, pentru publicarea, etc. Desigur, toate ceste softuri sunt mai mult sau mai puțin complexe, mai mult sau mai puțin specializate, mai mult sau mai puțin gratuite. Este foarte dificil să alegi programele. Și această alegere trebuie făcută în funcție de disponibilitățile financiare, de nevoile de prelucrare și de experiența în domeniu. Profesioniștii sunt de părere că pentru prelucrarea imaginilor digitale cel mai bun este Photoshop de la Adobe - și cred că au perfectă dreptate. Nu-i mai puțin adevărat că Photoshop este un soft scump și complex, motiv pentru care nu-l recomand amatorilor. Dacă pretențiile sunt mai modeste, există nenumărate alte programe freeware sau shareware cu îți poți face treaba.


copyright © Tr3iSoft 2003